Articole

Tipărire

Descriere Programul de Studii Universitare de Licență Finanțe Bănci ZI

Cererea pe piaţa muncii a specialiştilor în consiliere în domeniul finanțe, a promotorilor de acţiuni/iniţiative în cadrul organizaţiilorbancare și non-bancare, a managerilor de organizaţii care iniţiază afaceri în contextul realităţii economice contemporane justifică pe deplin existenţa unui astfel de program de studii universitare de licenţă, prin care se speră să se atragă foarte mulți absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat.

a. Misiunea şi obiectivele programului de studii FINANȚE BĂNCI - ZI (învățământ cu frecvență)

Misiunea şi obiectivele asumate, dar şi curriculum propus asigură compatibilitatea cu domeniul de studii şi cu domeniile apropiate. De asemenea, oferă aceleaşi competenţe şi oportunităţi/perspective în carieră ca şi programele de studii organizate în acelaşi domeniu sau în domenii apropiate de alte universităţi din spaţiul internaţional, european şi naţional.


Acest program urmăreşte formarea unor specialişti capabili să se integreze în echipe complexe în cadrul unor entităţi economice sau a unor organisme din domeniul finanțelor, la conducerea unor companii care desfăşoară activităţi bancare sau financiare. De asemenea, un alt obiectiv al programului iniţiat este formarea de specialişti capabili de a aduce contribuţii importante la dezvoltarea şi aplicarea cunoştinţelor din domeniul finanțelor, capabili să utilizeze cunoştinţele şi experienţele în evaluarea unor situaţii practice, în formularea unui diagnostic şi emiterea de expertize pertinente. Nu în ultim rând, absolvenţii acestui program vor deveni profesionişti în domeniul financiar bancar, având rolul de mediatori, consilieri, consultanţi pe lângă actorii naționali sau instituţionali cu deschidere spre relaţiilefinanciar bancare sau non-bancare.


Astfel, absolvenții programului de studii universitare de licență „Finanțe și Bănci” trebuie să fie capabili:
-    să poată explica rezultatele obţinute în baza informaţiei prelucrate din punct de vedere financiar şi să poată formula soluţii în cadrul unei analize integrale a situaţiei economico-financiare;
-    să poată analiza alternativele privind mobilizarea şi plasarea resurselor financiare în scopul alegerii variantei optime pentru o ajustare corectă a activităţii financiare a entităţii economice la cerinţele pieţei;
-    să poată determina tehnicile de impunere pentru fiecare tip de impozit şi taxă cu identificarea ulterioară a impactului presiunii fiscale asupra situaţiei financiare a contribuabililor;
-    să poată utiliza diferite metode de comunicare efectivă în mediul profesional şi în societate.
În acest context, obiectivele specifice programului de studii universitare de licenţă „Finanțe și Bănci” sunt următoarele:
-    formarea de specialişti cu un sistem de gândire şi acţiune propriu capabil să găsească soluţii optime pentru funcţionarea  eficientă  a economiei naţionale şi pentru gestionarea activităţii financiare la întreprinderi, bănci şi alte instituţii financiare;
-    crearea şi dezvoltarea unor aptitudini în utilizarea instrumentelor şi metodelor financiar bancare şi identificarea resurselor financiare pentru desfăşurarea activităţii entităţilor economice şi instituţiilor publice.
Pe plan ştiinţific, programul de studii universitare de licenţă „Finanțe și Bănci” dezvoltă capitole ale relaţiilor economice financiar bancare, în plină expansiune pe plan mondial, considerate indispensabile pentru majoritatea studiilor interdisciplinare.

Astfel, sunt dezvoltate capitole fundamentale din Pieţe de capital, Buget şi trezorerie publică, Fiscalitate, Analiză economico – financiară, Plasamente financiare şi gestiunea portofoliului, Finanţele instituţiilor publice etc., completate cu cursuri opţionale specializate pe domenii de mare actualitate. Toate acestea sunt incluse într-o serie de cursuri de pregătire generală în primul an de studii, respectiv cursuri de specializare în anii următori de studii. Trebuie menţionat faptul că toate instituţiile de învăţământ superior cu prestigiu internaţional acordă o atenţie deosebită studiului acestor discipline în planurile de pregătire aferente ciclului I de studii universitare.

b. Utilitatea pentru dezvoltarea cunoaşterii în domenii ştiinţifice prioritare şi modernizarea unor domenii de importanţă incontestabilă

    Programul de studii universitare de licenţă „Finanțe și Bănci” prezintă o structură modernă şi echilibrată, adaptată celor mai noi tendinţe înregistrate pe plan financiar și bancar, oferind posibilitatea viitorilor absolvenţi să răspundă rapid şi competent provocărilor vieţii economice naționale și internaţionale, fiind capabili să ia decizii complexe, adaptate mediului actual de busines financiar și bancar, dar şi diferitelor situaţii practice cu care este posibil să fie confruntaţi.  


Intenţia programului este de a avea componente complexe ce ţin de mecanismul financiar bancar, ce au rădăcini foarte profunde în teoria economică a finanțelor și in domeniul bancar sau non-bancar.


Pe de altă parte, programul deschide calea de acces spre studii masterale în domenii ce sunt de mare actualitate în mediul financiar, precum Finanțe și administrarea afacerilor, Finanțe corporative, Gestiunea financiara a afacerilor in spațiul european, Management financiar public și privat. Management financiar contabil.
    
c. Utilitatea pentru diferite activităţi economice, sociale, culturale etc.

Ştiinţele moderne sunt traversate în profunzime de fenomene economice aleatoare. Însă o analiză consistentă duce la rezultate spectaculoase din punct de vedere economic şi social. Ca exemplu, există prognoze şi analize financiar – economice, care pot fi interpretate de specialişti în domeniul respectiv. Pe de altă parte, analiza trendurilor şi fenomenelor economico – sociale poate duce la o mai bună predicţie a multor procese economice internaţionale, financiare şi manageriale.


În acest context, absolvenţii vor avea posibilitatea să identifice oportunităţi şi riscuri în domeniul finanțe si bănci şi să elaboreze analize, sinteze şi prognoze în acest domeniu. Studenţii vor dobândi abilităţi în negocierea, contractarea şi derularea de contracte financiare și bancare şi gestionarea problemelor de comunicare financiare. Aceştia vor putea evalua impactul proceselor şi fenomenelor economice asupra tranzacţiilor financiare derulate de entităţi economice, cu posibilitatea efectuării de expertize, ori acordarea de consultanţă de specialitate diverselor organisme naţionale şi internaţionale în elaborarea de politici economice, financiare, bancare şi comerciale pentru sporirea competitivităţii naţionale şi regionale.

d. Utilitatea pentru pregătirea de specialişti apţi să răspundă respectivelor cerinţe de dezvoltare a activităţilor de cercetare ştiinţifică, economice, sociale, culturale etc.

    Planul de învăţământ are o structură modernă şi echilibrată şi cuprinde cursuri cu o tematică ce reflectă unele dintre cele mai importante direcţii de cercetare în domeniulfinanciar și bancar.


Ne aşteptăm, de asemenea, ca unii absolvenţi ai acestui program de studii universitare de licenţă să dorească continuarea studiilor la masterat, Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Hyperion din Bucureşti oferind programe masterale din afara domeniului de specialitate.

e. Ocupaţii vizate sau propuse

    Prin conţinutul disciplinelor cuprinse în planul său de învăţământ, programul de studii universitare de licenţă „Finanțe și Bănci” asigură absolvenţilor săi competenţe de specialitate în concordanţă cu cerinţele de pe piaţa muncii din România şi Europa şi Clasificarea Ocupaţiilor din România pentru următoarele funcţii/ocupaţii posibile:
- 241206 - Inspector asigurari
- 241210 - Evaluator
- 241211 - Analist investitii
- 241222 - Consultant fiscal
- 241224 - Economist banca
- 241229 - Analist bancar/societate de leasing
- 241230 - Ofiter bancar (credite, marketing, produse si servicii bancare)
- 241269 - Consultant de investitii
- 241271 - Specialist pentru piata de capital

Ştiri şi evenimente